Rådet for Visuel Kunst i København (erstatter det tidligere Københavns Kommunes Billedkunstudvalg) har foreslået, at enhver institution, der ansøger om støtte til udstillingsprojekter, skal indeholde kunstnerhonorar i ansøgningsbudgettet. Som en nyetableret organisation i februar 2019, er dette Rådets første formelle forslag.
Tidligere i år foreslog Franciska Rosenkilde (Kulturborgmester i Københavns Kommune), at man forpligter kommunens kunstinstitutioner på ligestilling og mangfoldighed, hvis de ønskede fremtidig adgang til kommunale kunstkroner. På det tidspunkt foreslog BKF (Billedkunstnernes Forbund), at dette forslag skulle suppleres med et krav om kunstnerhonorar til udstillende kunstnere.
Ved at godkende projekter, hvor kunstnerhonorar klart indgår i ansøgningen, ønsker Rådet for Visuel Kunst at signalere deres støtte til øget fokus på fair vilkår for kunstnere.
“Med beslutningen vil vi understrege, at kunstnere skal betales for deres arbejde. De, der skaber det kunstneriske indhold, skal kunne forvente at blive aflønnet, ligesom de andre funktioner på udstillingsstedet. Det er en kulturændring, der kræver, at både små og store institutioner vænner sig til, at kunstnerlønninger er en del af budgettet,”siger billedkunstner Hannah Anbert, medlem af Rådet for Visuel Kunst.
”Politisk er der fokus på ligestilling både kønsmæssigt og generelt. Det gælder også i forhold til at sidestille kunstnererhvervet med andre erhverv, hvor man bliver betalt for det arbejde, man udfører. Det er derfor vigtigt, at vi som et kommunalt nedsat råd også er med til at vise vejen,”siger Gyda Heding, rådsmedlem og medlem af Borgerrepræsentationen for Enhedslisten.
Link til artikel på BKFs hjemmeside.