Ett konseptuellt verk av Goldin+Senneby (Simon Goldin och Jakob Senneby). Konstverket är en del av Västlänken: Kronotopia.
Det finns kritiska röster som tycker verket är elitistiskt och cyniskt, att arbetsmodellen är ålderdomlig och förtryckande. Andra menar att dessa felfinnare kanske missförstått idén.
De påpekar att den som anställs inte måste vara på perrongen under arbetstiden.
Arbetet skall utföras på Korsvägen, ett område bra mycket större än bara perrongen.
Det är en anställning utan produktivitet, den kräver inte särskilda arbetskläder, den som anställs kan vara helt anonym. Beskrivningen innehåller förslag om omklädningsrum och stämpelklocka men inget är fastställt ännu.
Lotta Mossum, chefskurator hos Statens konstråd säger: ”Min personliga tolkning är att verket handlar om vad som händer med oss människor när vi måste uppfinna innehållet i arbetet själva. Det finns både lustfyllda aktiviteter och mindre lustfyllda – som tristessfaktorn, och allt däremellan”.
Konstverkets budget är 6,5 miljoner kronor, och konstnärerna har räknat ut att avkastningen på det kapital skall räcka till en månadslön på 21 600 kronor, i 120 år (maximal livslängden för en människa). I åtanke, har konstnärerna haft Thomas Pikettys tes att investerat kapital ökar snabbare i värde än vad en lön ökar idag. Något som han menar leder till ökade klassklyftor.
För ytterligare information, besök gärna Statens Konstråds webbsida, här och här. Och här är själva förslaget (på engelska). Bilden vi använde ovan är en skiss, visualiserad av Anna Heymowska. De bilder i vi använder i artikeln gör vi med tillåtelse från Statens konstråd.
(Bilderna är publicerade med tillåtelse från Statens Konstråd.)